Često postavljana pitanja

 PITANJA VEZANA ZA TRENINGE I TERMINE

Kada se održavaju treninzi u ki aikido klubu "Musaši"?

Termini u klubu na Novom Beogradu su ponedeljak, sreda i petak 19-21h.
Termini u klubu na Vračaru su utorak i četvrtak 19-21h i subota 12-14h.
Prvih sat vremena je zajednički termin za decu i odrasle, dok je sledećih sat vremena rezervisano za odrasle (15 godina i više).


Koliko traje upis novih članova?

Upis novih članova traje cele godine.


Da li se treninzi održavaju tokom leta i raspusta? Koliko traje sezona?

Sezona počinje 1. septembra i završava se 30. juna. Tokom jula i avgusta termini u klubu na Vračaru se održavaju redovno, dok na Novom Beogradu pravimo pauzu do 1. septembra.


Da li mogu da kombinujem termine kako mi odgovara?

Naravno. Ako iz bilo kog razloga ne možeš da stigneš na termin od 19h, slobodno nam se pridruži od 20h. Svim članovima kluba su na raspolaganju svi termini i na Vračaru i na Novom Beogradu - šest puta nedeljno po dva sata.


Kako izgleda jedan trening ki aikidoa?

Prvih sat vremena je zajednički trening za decu i odrasle. Drugi deo treninga rezervisan je za odrasle (15 godina i više). Pogledaj neki od video materijala sa našeg Youtube kanala i dođi do kluba. :)


Ko vodi treninge?

Treninge vodi profesionalni sportski trener Goran Kurnik sa svojom instruktorskom ekipom.


Da li mogu da gledam trening?

Naravno, ali ako već dođeš do kluba, ništa te ne košta da odmah i treniraš, zar ne? :)


Mogu li da probam nekoliko treninga i vidim da li mi ki aikido odgovara?

Svakako. Dođi do kluba, probaj, vidi kako ti se dopada.


Šta mi je potrebno od opreme?

Za početak je dovoljno imati trenerku, majicu i papuče (treniramo bosi na strunjačama). Ko želi može preko kluba vrlo povoljno da nabavi kvalitetan kimono (ona bela "odeća" za trening koja liči na pižamu, a u stvari je japanska tradicionalna nošnja), kao i drveni štap, mač i nož.


Da li je kasno da počnem da treniram u ovim godinama?

Ni slučajno. :) Mnogi roditelji odluče da treniraju sa svojom decom, umesto da ih samo sačekaju i odgledaju trening. Ovim ne samo da činiš nešto dobro za svoje zdravlje, već pružaš pravi primer svom detetu.


Da li je prerano da upišem svoje dete?

Ovo je individualno i zavisi od deteta. Generalno govoreći, donja granica je 4-5 godina starosti, mada imamo i nekolicinu mlađe dece. Ako zaista žele da treniraju i pružaju znake dovoljne ozbiljnosti neka nam se priključe.


Da li mogu da treniram sa svojim detetom?

Ne samo da možeš, nego je i preporučljivo. Ovo je sjajan primer zdravog ponašanja za dete.


Kada je najbolje da počnem sa treninzima?

Počni odmah. :)


Oporavljam se od povrede, ali mi je potrebna fizička aktivnost. Šta da radim?

Dođi na trening. Posavetuj se sa svojim lekarom šta smeš, a šta ne smeš da radiš i pitaj nekoga od naših instruktora kako da ubrzaš oporavak trenirajući sa nama.


Da li je moguće organizovati privatne treninge i obuke?

Moguće je. Za više informacija o privatnim treninzima i obukama kontaktiraj nas putem e-maila, ili nas pozovi telefonom (više detalja na strani "KONTAKT").


Česta pitanja - slika Česta pitanja - slika Česta pitanja - slika Česta pitanja - slika Česta pitanja - slika Česta pitanja - slika Česta pitanja - slika Česta pitanja - slika Česta pitanja - slika

ŠTA JE TO KI AIKIDO?

U čemu je razlika između ki aikidoa i ostalih borilačkih veština?

Ki aikido je zamišljen kao borba protiv više naoružanih ili nenaoružanih napadača, ali tako da napadači ne budu povređeni, ako je to ikako moguće.


Da li u ki aikidou postoje takmičenja?

Ki aikido je veština u pravom smislu te reči, a ne sport, i kao takav nema sportska nadmetanja tj. takmičenja.


Aikido je u stvari samoodbrana, zar ne?

Nakon kapitulacije Japana po završetku Drugog svetskog rata, borilačke veštine su bile maltene zabranjene. Kako bi nastavili sa treniranjem, učitelji borilačkih veština su mnoge preneli u sferu sporta, ustanovili sisteme pravila i takmičenja. Sa aikidoom je bilo malo drugačije - učitelji su "objasnili" kako se oni u stvari bave samoodbranom, a ne treniraju borilačku veštinu. Ovo je osnovni razlog zbog kog se aikido i danas često klasifikuje kao samoodbrana, a u pitanju je ništa više do "smicalica" veštih japanskih učitelja u želji da održe svoju veštinu. "Odbrambene" borilačke veštine u suštini ne postoje, kao što ne postoje ni "napadačke" borilačke veštine.


Da li se u ki aikidou koristi oružje?

Da, i to mač, štap i nož. Subotnji trening u klubu na Vračaru je posvećen radu oružjem, kao i drugi deo treninga sredom u klubu na Novom Beogradu.


Za koje vreme mogu da stignem do crnog pojasa (do majstorskog zvanja)?

Ovo je često i razumljivo pitanje. Ako treniraš redovno do majstorskog zvanja možeš stići za nekoliko godina, ali ovo zavisi isključivo od tebe. Najbitnije je da počneš od nečega. Ako možeš da dođeš na jedan trening, onda sigurno možeš da stigneš i do crnog pojasa, ali moraš da treniraš i telo i um.


Kako funkcionišu polaganja za pojaseve?

Polaganja za pojaseve se obično održavaju dva puta godišnje, u junu i decembru. Kako napreduješ, tvoj pojas će "tamneti", od belog (za koji se ne polaže), preko žutog, crvenog, zelenog, plavog, braon i konačno crnog. Polaganja nisu obavezna, ali je uvek lepo imati neki orjentir i uvid u to koliko napreduješ.


Postoji još mnogo toga što me interesuje vezano za ki aikido. Koga da pitam?

Dođi do kluba i pitaj nas. Uvek smo raspoloženi za razgovor. :)

Česta pitanja - slika Česta pitanja - slika Česta pitanja - slika Česta pitanja - slika Česta pitanja - slika